De veranderende wereld van e-commerce en de bijdrage van Rillprint
De e-commerce is een markt die de laatste jaren erg hard is gegroeid. Deze groei is in een stroomversnelling gekomen door de coronacrisis. Winkels moesten sluiten en mensen moesten verplicht thuisblijven en -werken. Het is dan ook logisch dat tijdens de coronacrisis de e-commercemarkt in een bloei is gekomen. Dit is allemaal zo snel gegaan, dat het ook niet als een verassing aankomt dat er laatste maanden juist weer een daling te zien is op het gebied van e-commerce. Is deze markt dan ineens niet meer interessant? Natuurlijk wel, de markt is ten opzichte van voor de coronacrisis alsnog toegenomen. Daarom is de groei van de e-commerce over de laatste 3 jaar, gemiddeld gezien, nog steeds erg positief. Mensen zijn het nut en het gemak van e-commerce nog meer in gaan zien en gaan gebruiken. Desondanks was de stijging zo extreem tijdens de crisis dat een daling ten opzichte van toen ook niet verassend is. Terwijl dit eigenlijk voor anderen niet heel erg van toepassing is, kan het voor deze bedrijven toch wel echt heel waardevol zijn. Zo moet er wel echt onderscheid gemaakt worden tussen de kleine bedrijven en de big fishes in deze branche.
Online verkopen omarmen
Een groeiende e-commerce markt biedt voor verschillende bedrijven kansen. Webshops krijgen de kans om te groeien en winkels moeten online vindbaar en bereikbaar worden om mee te kunnen groeien. Wie online verkopen niet omarmt, blijft achter. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op deze regel en zijn niet alle producten geschikt om online te verkopen. Primark is hier misschien wel het beste voorbeeld van. Deze keten kiest er bewust voor om geen webshop op te richten. Primark verkoopt kleding tegen zulke lage prijzen en marges dat het oprichten van een webshop niet rendabel is. Het oprichten van een webshop betekent ook dat de prijzen van de kleding omhoog moeten. Dit verstoort echter het imago van het bedrijf. Wie een shirt voor €2 wil, zal toch echt naar de fysieke winkel moeten komen om het te kopen. Tijdens de coronacrisis heeft het bedrijf natuurlijk grote verliezen geleden doordat fysieke winkels die geen essentiële levensmiddelen verkopen, moesten sluiten. Daarbuiten doen ze het echter best wel goed in vergelijking met andere concurrenten zoals Zara en H&M. Het kan dus ook op een andere manier, tenzij er dus een onvoorspelbare crisis roet in het eten gooit.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de e-commerce
Een groeiende e-commerce markt betekent ook een groei in andere markten. PostNL profiteert bijvoorbeeld ook mee van de groei in de e-commerce doordat zij meer pakketjes moeten bezorgen. Daarnaast zie je ook een groei bij verpakkingsboeren die dozen verkopen. Maar bij al deze groei komt ook de vraag naar duurzame oplossingen kijken, want daar kun je in deze tijd (gelukkig) niet meer omheen. Het versturen van pakketten en het verpakken van producten in dozen gebeurt vaak nog niet duurzaam. Daarbij zie je ook dat veel producten verpakt worden in plastic inpakmateriaal en daarbij veilig verzonden worden door gebruik te maken van plastic opvulmateriaal. Genoeg ruimte om in deze branche te verduurzamen dus. Grote e-commerce bedrijven als Bol.com hebben mooie doelstellingen gemaakt voor henzelf om de bedrijfsvoering maatschappelijk verantwoord te maken. Zo heeft Bol.com bijvoorbeeld de doelstelling om in 2025 de bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken. Daar zijn ze al goed mee op weg door producten te verpakken in duurzame dozen en pakketten te bezorgen op de fiets in grote steden. Dit is pas het begin en Bol.com is dan ook niet het enige e-commerce bedrijf dat hier actief mee bezig is. Er zijn veel bedrijven die ook meedoen en veel andere bedrijven zullen nog volgen. Dit heeft ook een positief effect op het niet duurzame imago van e-commerce bedrijven.
Duurzame oplossingen Rillprint
Bij Rillprint zijn wij expert op het gebied van etiketten. Etiketten hebben misschien een ondergeschikte rol in de e-commerce, doordat etiketten vaak achteraan in de supply chain pas een rol krijgen. Daarnaast wordt het in vergelijking met andere producten en diensten tegen relatief lage kosten ingekocht. Maar ook wij kunnen de e-commerce branche ondersteunen op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen met onze duurzame etiketten, maar ook met andere producten. Daarbij kijken wij graag verder dan onze neus lang is. Want waar pakketjes worden verstuurd, wordt ook opvulmateriaal gebruikt. Door samenwerkingen aan te gaan met partners zijn wij in staat om duurzaam opvulmateriaal te leveren. Producten kunnen daarbij veilig in dozen verzonden worden, omdat ze door het papier in de doos gefixeerd worden. Het opvulmateriaal wat wij verkopen is 100% recyclebaar en in twee soorten te verkrijgen. Zo is het papier verkrijgbaar in een bruine variant wat gemaakt is van gerecycled kraft papier. Daarnaast is er ook een witte en nog duurzamere variant. Dit papier is gemaakt van suikerbietenpulp afkomstig van Nederlandse suikerbietboeren. Na het maken van suiker uit deze suikerbieten, blijft er suikerbietenpulp over. Van deze suikerbietenpulp wordt papier gemaakt. Doordat de suikerbietenpulp afkomstig is van boeren uit Nederland, is er ook weinig uitstoot door transport. Dit maakt deze papiersoort nog een stuk duurzamer. Tenslotte is dit papier ook dusdanig geproduceerd, dat het volgens verschillende richtlijnen gecertificeerd is voor het gebruik van dit papier in combinatie met voedingsmiddelen. Dus kortom; duurzaam, lokaal geproduceerd en volledig veilig papier.
Creëren van een goed imago
Naast het leveren van kwaliteit producten, is imago een van de belangrijkste factoren die het succes van een bedrijf bepalen. Het creëren van een goed imago binnen een korte tijd is niet reëel. Hier gaan lange periodes van goede bedrijfsvoering aan vooraf. Een goed imago kan op verschillende fronten gecreëerd worden. Zo kan een bedrijf een goed imago hebben op het gebied van service, duurzaamheid of productkwaliteit. Imago kan ook deel uitmaken van de bedrijfstactiek. Hoe wil je jezelf positioneren en welk imago hoort daarbij? En op welke manier kunnen we dit imago creëren? Vaak zie je ook dat bedrijven uiteindelijk een ander imago krijgen dan initieel de bedoeling was. Desalniettemin draagt marketing voor een groot deel bij aan dit imago. Marketing kan een grote investering zijn en daarom denken veel mensen dat het niet voor alle bedrijven weggelegd is. Niks is echter minder waar, marketing kan hem ook in de kleine details zitten. Bijvoorbeeld de berichten die je op LinkedIn zet of de blogs die je schrijft voor je website. Daarnaast kan een goede slogan of een goed logo ook het verschil maken. Belangrijk is wel dat deze slogan of logo regelmatig herhaald worden, want het moet blijven hangen in het hoofd van de consument. Bedrukt opvulpapier kan hier, tegen een kleine vergoeding, ook al aan bijdragen.

Bedrukt en duurzaam opvulmateriaal
Naast dat het opvulmateriaal duurzaam is en bijdraagt aan jouw boodschap, zijn wij een van de weinige bedrijven die dit opvulmateriaal bedrukt kunnen leveren tegen een kleine meerprijs. Het bedrukken van het opvulmateriaal betekent dat het bedrijf zichzelf en zijn boodschap nog beter kan presenteren. Het bedrukken van het opvulmateriaal kan onder andere met je slogan en logo. Zo kun je een bericht uitdragen naar je klanten en blijft je bedrijfsnaam en logo beter hangen in het geheugen van de consument. Daarnaast ziet het er ook erg professioneel uit. Het openen van een pakketje blijft voor veel mensen toch speciaal. Ondanks dat een pakketje tegenwoordig al vaak de volgende dag in huis is, zitten veel mensen er thuis toch met smart op te wachten. Bedrijven proberen deze unboxing experience dan ook altijd erg speciaal te maken door gebruik te maken van mooie gepersonaliseerde dozen of door een pakket op bepaalde manieren in te pakken. Door gebruik te maken van gepersonaliseerd opvulpapier wordt deze unboxing expierence nog specialer voor de klant. Een speciale unboxing experience blijft ook echt bij klanten hangen.
Unboxing experience onvergetelijk maken
Klanten zijn nou eenmaal benieuwd naar het product dat zij besteld hebben. Voldoet het aan de beschrijving en aan mijn verwachtingen? Online heb je niet de mogelijkheid om producten aan te raken of te bekijken, het blijft dus altijd even afwachten of het product voldoet aan de verwachtingen. Daarna komt ook nog dat speciale moment: Het openen van je pakketje. Maar voordat het product uit de doos gehaald wordt, kan er al veel aan de unboxing experience gedaan worden. Het begint al bij het verzenden van het pakket. Zorg ervoor dat het pakket op tijd en niet beschadigd aankomt. Die mooie gepersonaliseerde doos moet ook nog mooi zijn als het aankomt bij de klant. Daarnaast moet deze onbeschadigde doos ook een lust voor het oog zijn. Een saaie bruine doos wekt niet de interesse naar de binnenkant van het pakketje. Een mooie gepersonaliseerde doos, met logo’s en slogans wekt wel de interesse. Hiermee vertel je ook direct je eigen merkverhaal. Dit doe je natuurlijk niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant.

Je logo en slogan terug laten komen is erg belangrijk. Dit versterkt de merkervaring. Als je bijvoorbeeld een dure spelcomputer koopt, wordt je merkervaring versterkt als het in een mooie doos met je favoriete game personages is ingepakt. Daarbij krijgen klanten ook het idee dat de spelcomputer daadwerkelijk van goede kwaliteit is. Komt de spelcomputer echter in een saaie doos, dan daalt de merkervaring en is de verwachting al vaak dat het product van een slechte kwaliteit is. Daarnaast zorgt het leveren van producten in een eigen gepersonaliseerde doos ervoor dat je gratis bijdraagt aan je off- en online marketing. Ligt jouw mooie pakketje op je klant te wachten in het postkantoor? Iedereen die dan binnenkomt in het postkantoor ziet dit en krijgt er een positief gevoel bij. Vervolgens plaatsen mensen ook eerder een foto op hun social media kanaal op het moment dat zij een mooi pakket ontvangen. Spoor mensen dan ook aan om zulke foto’s te plaatsen als je hen een mooi pakket levert. Hang er bijvoorbeeld ook een winactie aan vast. Voeg tenslotte ook wat accessoires toe aan het pakket. Iets wat klanten niet besteld hebben. Dit geeft altijd een gewaardeerd gevoel. Accessoires hoeven ook helemaal niet duur te zijn, het kan al een handgeschreven kaartje zijn of een sleutelhanger. Uit onderzoek blijkt ook dat klanten eerder terug zullen keren zodra zij een mooi pakket ontvangen met de juiste producten en accessoires erin. Redenen genoeg dus om extra aandacht te besteden aan hoe je je pakketje inpakt. Bedrukt opvulpapier is daarbij essentieel en een gemakkelijke manier om hiermee te beginnen.
Nog even in het kort samengevat
Door de stijging in de e-commerce van de afgelopen jaren zijn veel webshops enorm gegroeid. Deze toename is door de coronacrisis wel enigszins buiten proportie geraakt, dus de correctie van afgelopen maanden kwam dan ook niet als een verassing. Desalniettemin is er in 3 jaar tijd toch een enorme groei te zien op het gebied van e-commerce. Bij deze ontwikkelingen is ook de vraag naar verduurzaming van deze branche een belangrijk onderwerp. Het inpakken en versturen van pakketjes is in de regel niet duurzaam. Echter kan dit wel duurzaam worden, zodra de juiste keuzes gemaakt worden. Vanaf het inpakken van het product tot het daadwerkelijk laten openen van het product door je klant. Duurzaam voor het milieu en duurzaam voor je klantrelaties. Rillprint kan hierin bijstaan door duurzaam opvulpapier te leveren dat bedrukt is met jouw logo en jouw slogan. Dit draagt vervolgens weer bij aan een goede unboxing experience en dat draagt op zijn beurt ook weer bij aan een duurzame klantrelatie. Verbeter je imago, klantervaring en draag je steentje bij aan het milieu door gebruik te maken van Rillprint opvulmateriaal. Interesse? Neem contact met ons op via 076 587 9232 of via info@rillprint.nl om de mogelijkheden te bespreken.